Ξύλινοι Ουρανοξύστες – Οι κατοικίες του μέλλοντος (Ναι, από ξύλο)!

Ξύλινοι Ουρανοξύστες

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μεγάλες δυνατότητες και μέσα σε αυτές συγκαταλέγουμε και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κατασκευής, όπως το ξύλο. Η κατασκευή ξύλινων κατοικιών είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις στην αρχιτεκτονική σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει έρθει για να μείνει και να δώσει λύσεις σε πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με τις συμβατικές κατοικίες. Όμως, ποιος θα περίμενε να προχωρήσει τόσο η αρχιτεκτονική ώστε να μιλάμε πλέον για Ξύλινους Ουρανοξύστες.

Ήδη πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, όπως η Ιαπωνία, η Αμερική και η Σουηδία έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση της Ξύλινης Κατοικίας.

Η Γιαπωνέζικη εταιρεία Sumitomo Forestry σκοπεύει να ολοκληρώσει την κατασκευή του ύψους 350m. κτιρίου το 2041. Το W350 όπως ονομάζεται, θα έχει 70 ορόφους και θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο κατά 90% και θα χρησιμοποιηθεί επίσης και ατσάλι. Θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέχει τόσο τους ισχυρούς ανέμους, όσο και τους σεισμούς. Το κτίριο θα φιλοξενήσει καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το υψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας αλλά και ο πιο ψηλός ουρανοξύστης στον κόσμο.

 

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα του ξύλου που κάνουν μια από τις μεγαλύτερες Ιαπωνικές εταιρείες να το προτιμήσουν για μια τόσο ισχυρή κατασκευή;

Τα πλεονεκτήματα της κατασκευής Ξύλινης Κατοικίας είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.
Η Ξύλινες Κατοικίες έχουν καλύτερη σεισμική συμπεριφορά, σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τις συμβατικές κατασκευές.

Σεισμική Συμπεριφορά: η Ξύλινη Κατοικία χαρίζει ασφάλεια

Σε μία σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, η σεισμική συμπεριφορά είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα κατά το σχεδιασμό και ανέγερση μίας κατοικίας.
Η Ξύλινη Κατοικία παρουσιάζει εξαιρετική σεισμική συμπεριφορά – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ξύλινα κτίρια έχουν διασωθεί από καταστροφικούς σεισμούς σε εξαιρετικά σεισμογενείς χώρες, όπως η Ιαπωνία.
Το μικρό βάρος του ξύλου επιτρέπει ακόμα και την προσθήκη ορόφων σε ήδη υπάρχοντα κτίρια με την ελάχιστη επιβάρυνση.

Βιωσιμότητα και Σεβασμός στον άνθρωπο

Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η αστικοποίηση τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για εναλλακτικές αρχιτεκτονικές λύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η Ξύλινη Κατοικία δίνει τη λύση, αφού πρόκειται για μία τεχνολογία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την άλλη, έχει υπολογιστεί ότι η κατασκευές από μπετόν και χάλυβα ευθύνονται για το 8% των συνολικών εκπομπών αερίου.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπετε ο ανθρώπινος παράγοντας, τόσο η φυσική όσο και η ψυχική του υγεία. Μελέτη στην Ιαπωνία κατέδειξε ότι η πίεση του αίματος μειώνεται σε χώρους από ξύλο ενώ αντιθέτως αυξάνεται, όταν βρισκόμαστε σε χώρους κατασκευασμένους από ατσάλι και μπετόν. Επιπλέων, το ξύλο μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στην φύση και στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ευφορία και ενέργεια όταν βρισκόμαστε σε χώρους κατασκευασμένους από φυσικά υλικά έναντι των κατοικιών από συνθετικά και βαριά υλικά όπως το μπετόν.

Ενεργειακή Απόδοση: εξασφαλίστε τα μέγιστα

Η Ξύλινη Κατοικία διαθέτει εγγύηση ποιότητας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ακραία μηχανική αντοχή των κατασκευών από Ξύλο εξασφαλίζει ενεργειακή εξοικονόμηση έως και 60% σε σύγκριση με μία συμβατική κατοικία.

Η Κατοικία από ξύλο προσφέρει τη μέγιστη ηχομόνωση και θερμομόνωση χάρη στον τρόπο κατασκευής του πλαισίου της ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ύψιστη ενεργειακή απόδοση χάρη του συστήματος θερμοπρόσοψης με το οποίο καλύπτεται εξωτερικά.

 

Είναι λοιπόν οι ξύλινοι ουρανοξύστες τα Eco Friendly σπίτια του μέλλοντος;

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge

Στην Προκατασκευαστική Καραγιαννάκης πρωτοπορώντας και ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις στην αρχιτεκτονική ξύλινων κατοικιών, έχουμε υλοποιήσει δεκάδες Ξύλινες Κατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας Project.

 

Βιβλιογραφία:

Naftemporiki.gr
Wired.com
Capital.gr
CNN
National Geographic