Προκάτ Κατοικίες: Οι #4 πιο συχνές ερωτήσεις για τα Προκατασκευασμένα Σπίτια

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό επιλέγουν την προκατασκευασμένη κατοικία.

Τα βήματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία της Δόμησης και της κατασκευής κατοικιών είναι τεράστια και αυτό αποδεικνύεται και από τα αναρίθμητα – εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής – προκατασκευασμένα projects που βλέπουμε σήμερα.

Παρόλα τα παραπάνω, οι μύθοι γύρω από τις Προκάτ κατοικίες συνεχίζουν να υπάρχουν – βέβαια, σε μικρότερη ένταση από ότι συνέβαινε παλιότερα – και οι ερωτήσεις των πολιτών πληθαίνουν.

Ας δούμε τις #4 συχνότερες ερωτήσεις που γίνονται σχετικά με τις Προκάτ Κατοικίες.

#1 Πώς φτιάχνονται οι Προκάτ Κατοικίες?

Όπως συμβαίνει με όλων των τύπων κατασκευές, έτσι και για την κατασκευή Προκάτ Κατοικίων, ακολουθούνται όλοι οι Ευρωπαϊκοί και εγχώριοι νόμοι και κανόνες καθώς και οι αρχιτεκτονικές εξελίξεις και τεχνολογικές επιταγές.

Τοιχοποιία

Στην Προκάτ Καραγιαννάκης έχουμε φροντίσει, ώστε η εξωτερική τοιχοποιία όλων των κατασκευών μας να αποτελείται από ξύλινο σκελετό – πιστοποιημένης εισαγόμενη ξυλείας – βάση στατικής μελέτης διατομής 10x5cm με μόνωση ενδιάμεσα όσο το πάχος του τελικού πλαισίου.

Εξωτερικά του σκελετού τοποθετούνται OSB πάχους 11mm, διογκωμένη πολυστερίνη EPS 100 πάχους 5,00cm με μηχανική υποστήριξη και ειδική ακρυλική κόλλα.
Η εξωτερική επιφάνεια της τοιχοποιίας σοβατίζεται με βασικό επίχρισμα, όπου ενσωματώνεται ειδικό πλέγμα αντιαλκαλικής προστασίας για απόλυτη προστασία από τις ρηγματώσεις.

Τέλος, εφαρμόζεται τελικό επίχρισμα από ινοοπλισμένο ανόργανο υλικό.

Εσωτερικά του σκελετού, βιδώνεται OSB πάχους 11mm και γυψοσανίδα πάχους 12,50mm της εταιρείας KNAUF.

Όσον αφορά την εσωτερική τοιχοποιία, αυτή αποτελείται από ξύλινο σκελετό με μόνωση ορυκτοβαμβακα ενδιάμεσα όσο το πάχος του τελικού πλαισίου 10cm και τοποθετείτε εσωτερικά και εξωτερικά πλάκες OSB πάχους 11mm και γυψοσανίδας 12,50mm της εταιρείας KNAUF.

Μάλιστα, φροντίζουμε οι τοιχοποιία των προκάτ κατοικιών μας να κατασκευάζονται με τρόπο που να δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη για μελλοντική προσθήκη ορόφου.

Σκεπή ή Ταράτσα

Όλη η οικία ενισχύεται εσωτερικά με δοκάρια σύνθετης Σουηδικής Ξυλείας ενώ στη συνέχεια προστίθενται OSB πάχους 12mm ή ραμποτέ, ασφαλτική μεμβράνη, μόνωση 2 στρώσεων, δίπλες τεγίδες για αερισμό και, τέλος, Ρωμαϊκό κεραμίδι.
Βέβαια, δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επίπεδης οροφής με σκοπό την δημιουργία ταράτσας.

Κατασκευή στο Εργοστάσιο

Το γεγονός ότι η τοιχοποιία κατασκευάζεται στο εργοστάσιο αποτελεί πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών κατοικιών, αφού με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι τεχνικές αστοχίες και ατέλειες που προκύπτουν εξαιτίας της επί τόπου κατασκευής στο οικόπεδο.

Υδραυλική & Ηλεκτρική Εγκατάσταση

Σε αυτό το στάδιο γίνονται όλες οι κατάλληλες τοποθετήσεις και συνδέσεις, ώστε η Προκάτ Κατοικία σας να μην υστερεί σε τίποτα.

Εξοπλισμός

Το τελικό στάδιο αφορά τον εξοπλισμό της κατοικίας, ώστε το Προκάτ Σπίτι να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον ιδιοκτήτη του για άμεση εγκατάσταση.

#2 Χρειάζεται άδεια δόμησης για την κατασκευή Προκάτ Κατοικίας?

Η γρήγορη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «Ναι».
Όπως στις συμβατικές κατοικίες, έτσι και στις Προκάτ, κατατίθεται φάκελος στην Πολεοδομία για την έκδοση της άδειας.

Ας δούμε, όμως, τί περιλαμβάνει η άδεια δόμησης:

Τοπογραφικό Διάγραμμα

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη που περιλαμβάνει το σχέδιο της υφιστάμενης κατάστασης του ακινήτου και των περιεχομένων αυτού σε συνδυασμό με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το ακίνητο (θεσμικές γραμμές, δηλώσεις) και διαφοροποιείται ανάλογα με την επικείμενη χρήση του.

Αρχιτεκτονική Μελέτη

Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει το διάγραμμα κάλυψης, τα σχέδια λεπτομερειών, την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και την τεχνική περιγραφή για τη θέση και περιοχή του οικοπέδου.

Στατική Αντισεισμική Μελέτη

Η αντισεισμική μελέτη περιλαμβάνει, ενδεικτικό έλεγχο του εδάφους στη περιοχή της κατασκευής και αν κριθεί αναγκαίο, σύνταξη προδιαγραφών για εκπόνηση γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης.

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

Η ενεργειακή μελέτη κτιρίων έχει ως στόχο την βελτίωση της απόδοσης, την εξασφάλιση ενεργειακών οφελών και τη βελτίωση των συνθηκών άνεσης με εφαρμογή του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού.

#3 Προκάτ Κατοικία ή Συμβατική?

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι οι Προκάτ Κατοικίες σήμερα δεν υστερούν καθόλου σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια και δεν πρέπει να συγχέονται, σε καμία περίπτωση, με τα λουόμενα του παρελθόντος που κατασκευάζονταν από ελενίτ και λαμαρίνα.

Η πραγματική διαφορά των προκάτ κατοικιών από τις συμβατικές είναι ότι στις πρώτες τα δομικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται συνδέονται μεταξύ τους με βίδες ή οξυγονοκόλληση.

Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις προκάτ κατασκευές μπορεί να είναι είτε βαριάς μορφής όπως είναι το μπετόν, είτε ελαφριάς μορφής, όπως είναι το ξύλο ή η λαμαρίνα.

Επομένως, οι Προκάτ Κατοικίες είναι εξίσου υψηλού επιπέδου με τα συμβατικά σπίτια αλλά και προσφέρουν ένα πλήθος επιλογών και λύσεων, όπως για παράδειγμα το προκαθορισμένο κόστος κατασκευής, ο γρήγορος χρόνος παράδοσης και η δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης που τους προσφέρουν επιπρόσθετη αξία έναντι των παραδοσιακών συμβατικών κατοικιών.

#4 Οι Προκάτ Κατοικίες έχουν πρόβλημα με την υγρασία?

Η ερώτηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού προκύπτει από το μύθο που ακολουθεί τις Προκάτ Κατοικίες εν γένει.
Οι Προκάτ Κατοικίες διαθέτουν γερά θεμέλια από τσιμέντο, σκελετό, μονωτικά υλικά, αλουμίνια και άλλα. Είναι καθόλα πιστοποιημένες κατασκευές και εγγυόνται την ηχομόνωση, την προστασία από την υγρασία και ό,τι προβλέπεται από τον νόμο και τους οικοδομικούς κανονισμούς.

 

Στην Προκατασκευαστική Καραγιαννάκης διαθέτουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουμε προκατασκευασμένες κατοικίες υψηλού επιπέδου και αισθητικής.
Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας Project.