Ξύλινη Κατοικία: Γιατί να την Επιλέξετε

 

Η ξύλινη κατοικία παραμένει μια επιλογή αναλλοίωτη στον χρόνο, ακόμα και στην σημερινή εποχή που υπάρχουν συνεχείς μεταβολές στα είδη χτυσίματος και των λύσεων στις προκατασκευασμένες κατοικίες.

Ξύλο: Επιλογή Καλής Ζωής – Φιλοσοφία

Η επιλογή ενός ξύλινου σπιτιού συνδυάζει την έννοια της ευεξίας και της καλής ζωής, που προορίζεται ως ένα ευχάριστο περιβάλλον σπιτιού όπου μπορείτε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας και την ιδέα μιας ασφαλούς επένδυσης στην μελλοντική αγορά ακινήτων.

Τα τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν επιβάλει μια βαθιά αντανάκλαση στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, καθορίζοντας τη γέννηση μιας νέας ευαισθητοποίησης ακόμη και στον τομέα της οικοδόμησης σπιτιών. Ως αποτέλεσμα, σήμερα είναι λογικό και ταυτόχρονα, απαραίτητο, η δημιουργία κατοικιών και κτιρίων με φυσικά και ανανεώσιμα υλικά.

Οικολογική Βιωσιμότητα

Τα ξύλινα κτήρια σημαίνουν οικολογική βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Kyoto. Έχει αποδειχθεί ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε, ως δομικό υλικό, το ξύλο διότι αποτελεί φυσική δεξαμενή διοξειδίου του άνθρακα. Οι φυσικοί κορμοί δέντρων είναι κυριολεκτικά ένα υλικό που αναπνέει και έτσι ο εξαερισμός της κατοικίας γίνεται φυσικά. Επιπλέον, η υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα παραμένουν σε άριστα επίπεδα. Από όλα τα οικοδομικά υλικά οι φυσικοί κορμοί απαιτούν το λιγότερο ποσό ενέργειας προκειμένου να κατασκευαστούν, με αποτέλεσμα οι εκπομπές και τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται.

Φυσικό Φίλτρο: Το ξύλο ως υλικό φιλτράρει και καθαρίζει την ροή του αέρα. Κατά την διάρκεια των κρύων μηνών, οι κορμοί απελευθερώνουν υγρασία όταν η ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι ξηρή ενώ δεσμεύουν την υπερβολική υγρασία όταν αυξάνονται τα επίπεδα της στην ατμόσφαιρα της κατοικίας.

Απεριόριστη διάρκεια ζωής

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δομικά υλικά. Με την απαραίτητη συντήρηση οι ξύλινες κατοικίες της εταιρίας μας έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής, ενώ ένα κτιστό σπίτι έχει διάρκεια ζωής 80-90 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανθεκτικότητας των ξύλινων σπιτιών, αποτελούν οι Σκανδιναβικές χώρες, καθώς υπάρχουν και έχουν διατηρηθεί έως σήμερα, ξύλινες κατοικίες 700 ετών. Κανένα υλικό δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί το ξύλο, καθώς τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ιδανική επιλογή.

Η εταιρεία Καραγιαννάκης Προκατασκευασμένα σας εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αφού επενδύουμε σε ποιοτικά υλικά και καινοτόμες μεθόδους κατασκευής.

Υψηλή ποιότητα ξύλινης τοιχοποιίας: Οι άριστες πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες μεθόδους κατασκευής που ακολουθεί η εταιρεία μας, έχουν ως αποτέλεσμα μια άρτια και ποιοτική τοιχοποιία, η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις οποιασδήποτε περιοχής.

Ελευθερία Σχεδιασμού

Ένα από τα οφέλη της ξύλινης κατοικίας είναι η ελευθερία σχεδιασμού αλλά και το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς το ξύλο είναι ένα φυσικό έργο τέχνης από μόνο του. Στην Προκατ Καραγιαννάκης είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε οποιοδήποτε σχέδιο ξύλινης κατοικίας επιθυμείτε. Μελετώντας και ακολουθώντας τις ιδέες αλλά και τις ανάγκες σας σχεδιάζουμε σε 3D μακέτα την ξύλινη κατοικία σας.

Πυρασφάλεια

Οι δομές ξυλείας μαζικής διατομής δείχνουν πολύ υψηλή αντοχή στη φωτιά. Σε περίπτωση που ένα ξύλινο σπίτι εκτεθεί σε φωτιά, η επιφάνεια του ξύλου καίγεται και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της φωτιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν ως βραδύκαυστο υλικό, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να αναφλεγεί εύκολα.

Η μοναδική συμπεριφορά αυτή του ξύλου, σε αντίθεση με το μέταλλο και το οπλισμένο σκυρόδεμα, στη φωτιά -γνωστή στους επιστήμονες- επέτρεψε από τη
δεκαετία του ’50 – ’60 τη χρήση δομικών στοιχείων στις κατασκευές από μη άκαυστα υλικά. Αφού διαπιστώθηκε περίτρανα ότι αποφασιστική σημασία έχει η μηχανική αντίσταση στη φωτιά ενός υλικού και όχι αν είναι εύφλεκτο ή μη.

Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσει κανείς σε μια πυρκαγιά, είναι η ασφάλεια της
ζωής των ανθρώπων και των αγαθών τους. Γι’ αυτό ο πρώτος παράγοντας που
έχει σημασία είναι η διατήρηση της αντοχής των φερόντων στοιχείων του κτιρίου κατά τη διάρκεια της φωτιάς για ένα ικανό χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με τα κτήρια από μπετόν, η ξύλινη κατοικία θα αρχίσει να καίγεται μετά τους 450-500οC περίπου. Γιατί ως τότε τα ξύλινα στοιχεία του κτιρίου αποβάλλουν την περιεχόμενη υγρασία, αυξάνοντας την αντοχή τους και αρχίζουν να καίγονται μετά από αυτό το όριο θερμοκρασίας με 0,67 του χιλιοστού ανά λεπτό, δηλαδή 2,01cm ανά 30 λεπτά της ώρας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κατά την καύση του ξύλου δεν παράγονται βλαβερά για τον άνθρωπο αέρια.

Αντισεισμικότητα

Σύμφωνα με την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 1988 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το εργαστήριο αντισεισμικής τεχνολογίας οι ξύλινες κατασκευές όχι μόνο είναι αντισεισμικές αλλά σε σύγκριση που έγινε με κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδερμα, δεν έπαθαν απολύτως καμία ζημιά.
Συγκεκριμένα, θα αναφέρουμε απόσπασμά από την συγκεκριμένη έρευνα

Στον Σεισμικό Προσομοιωτή 6 βαθμών ελευθερίας (σεισμική τράπεζα) του εργαστηρίου είχε τοποθετηθεί για δοκιμασία σε κλίμακα 1:1 (δηλαδή με πραγματικές διαστάσεις) διώροφο τμήμα ξύλινης κατοικίας κατασκευασμένο με το δομικό σύστημα της ξύλινης διαφραγματικής κατασκευής με πυκνό και ελαφρύ σκελετό για κατοικίες και μικρά ανοίγματα έως 6 m – Timber Frame (project συμπαραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Καναδικής Κυβέρνησης).
Τα αποτελέσματα, αφήνοντάς μας όλους άφωνους, ήταν εκπληκτικά. Μετά από 30 σεισμούς Καλαμάτας 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η κατοικία δεν παρουσίασε κανένα απολύτως πρόβλημα στα φέροντα διαφραγματικά στοιχεία της.

Στον τελευταίο σεισμό παρατηρήθηκαν λίγες ραγαδώσεις στον εξωτερικό σοβά της μιας τοιχοποιίας ο οποίος είχε εφαρμοστεί χωρίς πλέγμα.

Στην άλλη τοιχοποιία που είχε εφαρμοστεί σοβάς με πλέγμα δεν παρατηρήθηκε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Έκπληκτοι επίσης δεν μπορέσαμε, φοιτητές και καθηγητές, να μην σκεφτούμε και να μην αναλογιστούμε πόσες κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα ή Λιθοδομές κατέρρευσαν ή έπαθαν μη αναστρέψιμες βλάβες από έναν κύριο σεισμό 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και μερικούς μετασεισμούς μικρότερης έντασης στην Καλαμάτα.

 

Εγγύηση ποιότητας και Αντοχής από την Εταιρεία Προκατασκευασένα Καραγιαννάκης

Με χρόνια εμπειρίας στον τομέα των προκατασκευασμένων κατοικιών, σας εγγυόμαστε ένα άρτιο αισθητικά και ποιοτικά αποτέλεσμα στην ξύλινη προκατασκευασμένη σας κατοικία. Ακολουθούμε τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και επενδύουμε στην χρήση ποιοτικά ανώτερων υλικών και την απασχόληση εξειδικευμένων τεχνικών και αρχιτεκτόνων που θα φροντίσουν κάθε λεπτομέρεια της ξύλινης κατοικίας σας.