Το σπίτι του μέλλοντος – Η Επανάσταση στις Προκατασκευασμένες Κατοικίες

Το σπίτι του μέλλοντος – Η επανάσταση στα Προκατ
Πώς ο κορωνοϊός και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την τάση του Design και της Κατασκευής των Προκατασκευασμένων Κατοικιών

 

Ήδη οι αλλεπάλληλες οικολογικές καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα μας, έχουν φέρει όμως και στο προσκήνιο την ουσία του ευ ζην. Για πρώτη φορά είδαμε να συστήνονται στον κλάδο της κατασκευής βιώσιμα υλικά, minimal εσωτερικοί χώροι και περισσότερα σημεία στην κατοικία τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν άνεση στους κατοίκους.

Πώς επηρεάζει η πανδημία την τάση στον σχεδιασμό κατοικιών

Ήρθε όμως η πανδημία για να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ την ανάγκη των ανθρώπων για μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία μέσα στο σπίτι και τον προσωπικό τους χώρο. Στο παρελθόν, η κατοικία ήταν χώρος αποθήκευσης και ύπνου. Τώρα είναι ένα καταφύγιο μέσα στο οποίο θα γίνονται τα πάντα – από διδασκαλία και άθληση έως και εξ’ αποστάσεως κοινωνικοποίηση. Ανεξαρτήτως εάν η πανδημία θα εξασθενήσει, η καινούργια τάση ήρθε για να μείνει.

 

Όπως ανέφερε σε σχετικό άρθρο ο Άλεξ Μπέγκεαρντ, διευθυντής της εταιρείας επίπλων Lanserring, ο ιός έχει επιταχύνει τρεις δυνάμεις που οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες των μελλοντικών κατοικιών έχουν ήδη διαπιστώσει: μια κοινωνική «επανάσταση», καθώς μεγαλώνουμε και γινόμαστε πιο απομονωμένοι, μια τεχνολογική «επανάσταση», καθώς επιδιώκουμε να ελέγχουμε και να αυτοματοποιούμε τα σπίτια μας και μια περιβαλλοντική «επανάσταση», καθώς τείνουμε να δημιουργούμε σπίτια που είναι ενεργειακά αποδοτικά – με μερικά να είναι σε θέση να παράγουν, να αποθηκεύουν και να διανέμουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και είναι προστατευμένα απέναντι στις πλημμύρες και την αυξημένη θερμοκρασία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι προκατασκευασμένες κατοικίες είναι το μέλλον

Όλες αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν φυσικά να αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο των προκατασκευασμένων κατοικιών. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προκατασκευασμένων κατοικιών τείνουν στην κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων και αποδοτικών σπιτιών με απλή διάρθρωση πλαισίου, έμφαση στην λεπτομέρεια, την ποιότητα και φυσικά τον έλεγχο του κόστους. Η κατοικία θα γίνει ακόμα περισσότερο πολυλειτουργική, κάτι που θα αναγκάσει την βιομηχανία των προκατασκευασμένων κατοικιών να φέρει την επανάσταση στον ευέλικτο σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Το σπίτι του Μέλλοντος

Το σπίτι του μέλλοντος θα καινοτομεί στην παροχή αποδοτικών και υγιών πράσινων κατοικιών για όλους. Τόσο η οικολογική κρίση αλλά και η πανδημία μας βοήθησαν να αντιληφθούμε ότι το σπίτι μας δεν είναι μόνο ένας χώρος για τον ύπνο αλλά το προσωπικό μας καταφύγιο.