Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Προκατασκευασμένης Κατοικίας

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Προκατασκευασμένης Κατοικίας

 

Η ιστορία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι νέο, η Ενεργειακή Απόδοση ήταν ανέκαθεν ζήτημα αιχμής, με πιο χαρακτηριστική ίσως αναφορά εκείνη του Ηλιακού Σπιτιού του Σωκράτη. Ο Σωκράτης το 470 π.Χ. με τις οδηγίες του για το ιδανικό ηλιακό σπίτι, που αναφέρονται στα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα, αλλά και ο Ιπποκράτης με το έργο του «Περί αέρων, υδάτων και τόπων», έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Κύριος στόχος τους ήταν τα σπίτια να εξασφαλίζουν μια αρμονική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική;

Ως βιοκλιματικός σχεδιασμός ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική νοείται ο σχεδιασμός κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών – υπαίθριων) ο οποίος επιδιώκει την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την όσο τον δυνατόν πιο εκτεταμένη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού & θέρμανσης. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, καθώς και τις ιδιότητες των υλικών δόμησης και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Επίσης επιθυμητός είναι ο ανατολικός, νότιο-ανατολικός προσανατολισμός για τα υπνοδωμάτια. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η χωροθέτηση των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων σε σχέση με την εσωτερική οργάνωση. Εξωτερικοί χώροι που έχουν κατ’ επιλογήν ελεγχόμενη ηλιακή πρόσβαση είναι πιο ευχάριστοι σε σχέση με χώρους που βρίσκονται μονίμως στη σκιά και συνεπακόλουθα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο διάστημα του έτους.


Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική είναι αποτέλεσμα κυρίως μιας ολοκληρωμένης και περίπλοκης σύνθεσης που συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων όπως ο προσανατολισμός, η κατάλληλη επιλογή των ανοιγμάτων, η μελέτη του κελύφους αλλά και η ορθή επιλογή των υλικών.


Η σημασία των υλικών

Ένα βασικό στοιχείο για την κατασκευή ενός προκατασκευασμένου σπιτιού αφορά τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τα οποία είναι σημαντικό να είναι φιλικά στο περιβάλλον, ανακυκλώσιμα και να μην προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Ο σκελετός του κτιρίου είναι σημαντικό να είναι γερός, να διαθέτει μεγάλη θερμική μάζα και καλή θερμομόνωση. Χαρακτηριστικό στοιχείο των βιοκλιματικών κατοικιών είναι η χρήση ενισχυμένης θερμικής μάζας και καλών μονώσεων με τη χρήση όσο το δυνατόν πιο οικολογικών θερμομονωτικών υλικών. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας και της εσωτερικής υγρασίας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

 


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας βιοκλιματικής προκατασκευασμένης κατοικίας;


1. Εξοικονομεί πολλά χρήματα

Το λειτουργικό κόστος ενός βιοκλιματικού σπιτιού είναι μειωμένο έως και 40% σε σχέση με ένα μη βιοκλιματικά σχεδιασμένο σπίτι.

2. Διαθέτει σωστή μόνωση

Χαρακτηριστικό στοιχείο των βιοκλιματικών κατοικιών είναι η χρήση ενισχυμένης θερμικής μάζας και καλών μονώσεων με τη χρήση όσο το δυνατόν πιο οικολογικών θερμομονωτικών υλικών.

3. Προσφέρει καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα

Ελαχιστοποιεί επίσης την εισροή ρυπογόνων ουσιών στον χώρο.

4. Προστατεύει το περιβάλλον

Ένα βιοκλιματικό προκατασκευασμένο σπίτι συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος από τους οικοδομικούς ρύπους.

5. Προσφέρει θερμική άνεση

Είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να φτιάξουμε μεγάλα παράθυρα και ανοίγματα στο νότο ή την ανατολή καθώς και μικρότερα ανοίγματα στο βορρά και την δύση, ώστε το σπίτι να μην χάνει ενέργεια και να ζεσταίνεται ή να ψύχεται ανάλογα την εποχή χρησιμοποιώντας φυσικές πηγές ενέργειας.

6. Αποθηκεύει θερμότητα

Με την χρήση υλικών με μεγάλη θερμοχωρητική ικανότητα όπως είναι η πέτρα ή το μπετόν, τα οποία με την σωστή μελέτη μπορούν να αποθηκεύουν θερμότητα και να την προσφέρουν όταν παύει η παροχή εξωτερικής θερμότητας, δηλαδή ο ήλιος.

7. Προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής
Αναβαθμίστε την ποιότητα της ζωής σας εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα καθώς προστατεύεται παράλληλα το περιβάλλον.

Η κατηγορία EcoHome βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον αξιοποιώντας την φυσική ενέργεια ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα σας.