Αρχιτεκτονική και βιωσιμότητα Προκατασκευασμένων Κατοικιών

 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, οι προβλέψεις για το ζήτημα της κατοικίας έως το 2025 απασχολούν σε μεγάλο βαθμό την οικοδομική βιομηχανία, καθώς οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές μεταβολές επηρεάζουν τόσο τη ζωή εκτός όσο και εντός σπιτιού. Ειδικά μετά την έναρξη του lockdown που ο κόσμος έμεινε στο σπίτι, υπήρξε μία αισθητή αλλαγή στην θερμοκρασία, καθώς ο περασμένος Σεπτέμβριος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί παγκόσμια στην ιστορία.

Θωράκιση Κατοικιών

Αυτή η εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη προτάσεων για τη θωράκιση των σπιτιών από ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και τον σχεδιασμό έργων, τα οποία θα μπορούν να ψυχθούν είτε φυσικά, είτε τεχνητά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τόσο για τον άνθρωπο, όσο για το περιβάλλον λαμβανομένου υπόψη του ότι η διαδικασία της ψύξης είναι δυσκολότερη από τη θέρμανση ενός χώρου.

Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών των ζητημάτων απαιτείται αυστηρότητα κατά τη λήψη αποφάσεων στην αρχιτεκτονική σχετικά με το οικοδομικό και αρχιτεκτονικό κομμάτι, καθώς πρέπει να κατανοηθεί σε βάθος η σύνθεση και η συμπεριφορά των υλικών σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πόλεις οι οποίες θα αναπτυχθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια είναι αυτές που βρίσκονται κυρίως σε ζεστά κλίματα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητα από τους αρχιτέκτονες, ζητήματα αρχιτεκτονικής που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Σε αυτό το σημείο συνδέεται η διευκόλυνση του ανθρώπου με την ελάφρυνση του περιβάλλοντος καθώς είναι σημαντικό οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν να διευκολύνουν μεν τον άνθρωπο, αλλά να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον ταυτόχρονα γιατί αυτό είναι το ζήτημα.

Κατοικίες Ενεργειακής Κλάσης Α

Στην Προκάτ Καραγιαννάκης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θέματα που προκύπτουν σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε κατοικίες Ενεργειακής Κλάσης Α, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε εξαιρετικής ποιότητας μονωτικά υλικά σε συνδυασμό με παθητικά συστήματα δροσισμού και θέρμανσης, εξασφαλίζοντας συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης σε όλες τις κατασκευές που αναλαμβάνουμε.