Image module

Σχεδιάζουμε & Υλοποιούμε Παθητικές Κατοικίες

Το παθητικό σπίτι έχει χαρακτηριστεί ως η κατοικία του μέλλοντος. Πρόκειται για ένα πρότυπο κτιρίου το οποίο προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση, οικονομία, άνεση και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται ως “NeZEB” που σημαίνει σπίτια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης καθώς εξασφαλίζουν πραγματικά πολύ χαμηλή ως μηδενική κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, με επιστημονικούς όρους, το παθητικό σπίτι είναι ένα κτίριο στο οποίο η εσωτερική θερμική άνεση (ISO 7730) εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται (DIN 1946) για την σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα, χωρίς τη χρήση επιπλέον ανακυκλοφορίας του αέρα.

Σε τι διαφέρει ένα παθητικό από ένα παραδοσιακό-συμβατικό σπίτι;

Το παθητικό σπίτι, μπορεί και διατηρεί ένα άνετο και ιδανικό κλίμα, με τη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ψυκτικών η θερμαντικών σωμάτων, χρησιμοποιώντας έως και 90% λιγότερη ενέργεια και καύσιμα από ένα παραδοσιακό σπίτι. Ενώ άλλα σπίτια μπορεί να χρησιμοποιούν απλώς φωτοβολταϊκά ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την παραγωγή ενέργειας.

Κύρια Χαρακτηριστικά Παθητικού Σπιτιού

Ισχυρή Μόνωση: Το πιο σημαντικό συστατικό μιας παθητικής κατοικίας είναι ένα στρώμα μόνωσης υψηλής απόδοσης, γύρω από το περίβλημα του κτιρίου, το οποίο μειώνει τη διαρροή θερμότητας ανάμεσα στον εσωτερικό και των εξωτερικό χώρο.

Σχεδιασμός χωρίς θερμογέφυρες: Ο θερμός και ο ψυχρός αέρας μέσα σε μια κατοικία, μεταφέρονται διαρκώς μέσα και έξω από αυτήν, μέσω συγκεκριμένων (μη επαρκώς μονωμένων) σημείων, τα οποία ονομάζονται θερμογέφυρες. Τα συμβατικά σπίτια διαθέτουν αρκετές θερμογέφυρες, με τη μορφή ανεπαρκών αλουμινίων και παραθύρων, τοίχων με κακή μόνωση ή ρωγμών κάτω από τις πόρτες. Ο ειδικός σχεδιασμός μιας παθητικής κατοικίας όμως, εξαλείφει αυτού του είδους τις διαρροές, χάρη στην εξαιρετική ποιότητα μόνωσης των τοίχων και τη χρήση αποτελεσματικών αλουμινίων και πορτών.

Αεροστεγής κατασκευή: Οι παθητικές κατοικίες διαθέτουν αεροστεγή κατασκευή για να εμποδίζουν την υγρασία, η οποία διεισδύει στο εσωτερικό της και μπορεί να προκαλέσει μούχλα, να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα ή και να προκαλέσει δομικές βλάβες.

Εξαερισμός: Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού της παθητικής κατοικίας είναι το αποδοτικό κεντρικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο ανανεώνει συνεχώς τον αέρα στο εσωτερικό, παρέχοντας προστασία ενάντια στην υγρασία και τα βλαβερά σωματίδια και διατηρώντας τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.

Παθητική τεχνολογία θέρμανσης-ψύξης: Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, και των εσωτερικών πηγών θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το παθητικό κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και η ανανέωση του αέρα μέσω του συστήματος εξαερισμού, προκειμένου να διατηρείται δροσερό.

Παράθυρα υψηλής απόδοσης: Τα αποδοτικά παράθυρα είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό του παθητικού σπιτιού. Τα παράθυρα που χρησιμοποιούνται διαθέτουν τριπλά τζάμια τελευταίας τεχνολογίας και υψηλή ποιότητα μόνωσης.

Πλεονεκτήματα Παθητικού Σπιτιού

Αποδοτικότητα

Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, τα Παθητικά Κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα Παθητικό σπίτι – κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, προκειμένου να διατηρείται δροσερό. Σε κάθε περίπτωση, τα εξαιρετικής ποιότητας και τεχνολογίας υλικά και ο προσεκτικός σχεδιασμός εγγυώνται ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν όλο το χρόνο, σε σταθερά και ευχάριστα για τους ενοίκους / χρήστες επίπεδα.
Passive house efficiency

Βιωσιμότητα

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, όμως, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Οικονομία

Όπως έχει αποδειχθεί από τον τρόπο λειτουργίας των κτιρίων (δηλαδή τον μόνο τρόπο καθορισμού του πραγματικού κόστους ενός κτιρίου), η λειτουργία των Παθητικών Κτιρίων έχει μειωμένες απαιτήσεις εξόδων, ενώ παράλληλα το κόστος κατασκευής τους είναι εκπληκτικά προσιτό. Η επένδυση σε υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής, βάσει των προδιαγραφών του Προτύπου Passive House, εξισορροπείται από την απουσία αναγκαιότητας αγοράς συμβατικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Επιπρόσθετα, η επένδυση αυτή στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολλαπλά φθηνότερη και μακροπρόθεσμα αποδοτικότερη από την μονομερή επένδυση σε ΑΠΕ ή την εύκολη λύση της αλλαγής καυσίμου.

Άνεση

Τα Παθητικά Κτίρια επιτυγχάνουν θερμική άνεση χώρου με πολύ χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Τα μηχανικά συστήματα αερισμού με ανάκτηση ενέργειας, παρέχουν συνέχεια τον απαιτούμενο καθαρό αέρα προσφέροντας άριστης ποιότητας ατμόσφαιρα, χωρίς να γίνονται αντιληπτά λόγω μειωμένης στάθμης θορύβου λειτουργίας. Ο συνδυασμός σταθερών θερμοκρασιών και σωστής εναλλαγής αέρα εμποδίζουν τις φθορές από υγρασία και την ανάπτυξη μούχλας.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Ινστιτούτο Παθητικών Σπιτιών PHI για να χαρακτηριστεί ένα σπίτι παθητικό είναι:

  1. Ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση <=15 kWh/(m2a) ή μέγιστο θερμικό φορτίο κτηρίου <=10 W/m2 .
  2. Ενεργειακή κατανάλωση για ψύξη <=15 kWh/(m2a).
  3. Ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για όλες τις χρήσεις <=120 kWh/(m2a).
  4. Αεροστεγανότητα κτηρίου <=0,6m3/h